10 تاثیر شگفت‌ انگیزی که موسیقی بر مغز انسان می‌گذارد

ساخت وبلاگ

یک آهنگ شاد، یک موسیقی عالی می‌تواند یک روز عادی را به روزی فوق‌العاده و حتی روحانی تبدیل کند. طرفداران موسیقی از اثرات فوق العاده موسیقی و قدرتی که می‌تواند به هر دو افکار و احساسات ما بدهد آگاه هستند.

اثرات موسیقی بر کسی پوشیده نیست. موسیقی می‌تواند به آرامش بیشتر و تقویت احساسات کمک کند. بهبود هوش کلامی، کمک به درمان بیماری‌های قلبی، تجسم رنگ‌ها در ذهن و دیدن چهره‌های خوشحال و شاد بیشتر تنها چند نمونه از اثرات موسیقی بر ذهن و جسم ما هستند. اگر می‌خواهید با اثرات موسیقی بر مغز بیشتر آشنا شوید این مقاله را دنبال کنید.

1. بهبود هوش کلامی

تمرین پیانو نه تنها توانایی‌های موسیقی شما را بهبود می‌بخشد، بلکه می‌تواند مهارت‌های بصری و کلامی شما را نیز تقویت کند. یک تحقیق روی کودکان 8 تا 11 ساله نشان داد که افرادی که کلاس‌های موسیقی فوق العاده‌ای دارند، هوش کلامی بالاتر و توانایی‌های بصری بیشتری در مقایسه با افرادی که آموزش موسیقی ندیده بودند داشتند. این تحقیق نشان می‌دهد که مزایای یادگیری یک آلت موسیقی صرفا به موسیقی مربوط نمی‌‌شود بلکه با شناخت و ادراک بصری نیز ارتباط دارد.

2. احساس ترس و هیجان

آیا تاکنون هنگام گوش دادن به موسیقی ترسیده‌اید یا هیجانی شده‌اید؟ طبق یک مطالعه، حدود 90 درصد افراد چنین احساسی را تجربه می‌کنند. هرچند جواب این سؤال چقدر موسیقی اثرات قوی دارد به شخصیت شما بستگی دارد. افرادی که در یکی از 5 بعد شخصیتی به نام “پذیرای تجربه بودن” خوب عمل می‌کنند هنگام گوش دادن به موسیقی بیشتر این هیجان و ترس را احساس می‌کنند و بیشتر احتمال دارد که یکی از آلات موسیقی را بنوازند و موسیقی برای آن‌ها جز چیزهای مهم به حساب بیاید.

3. ایجاد شادی

اثرات موسیقی بر مغز: شادی و موسیقی

یکی از اثرات موسیقی احساس شادی است که با گوش دادن به آن حاصل می‌شود؛ اگر چنین نیست، شاید باید کمی سخت‌تر تلاش کنید. یک مطالعه جدید این نظریه قدیمی که تلاش فعالانه برای شاد کردن خود و احساس شادی بی‌فایده است را رد می‌کند. ‌ در تحقیقی که توسط فرگوسن و شلدون در سال 2013 انجام شد شرکت‌کنندگانی که به آهنگ‌های کلاسیک و شاد آرون کاپلند گوش می‌دادند و در عین حال با جدیت سعی می‌کردند احساس شادتری داشته باشند هیجانات و شادی خود را بیشتر از کسانی که منفعلانه به موسیقی گوش می‌دادند، احساس می‌کردند. این تحقیق نشان می‌دهد که گوش دادن جدی به موسیقی، به جای گوش دادن منفعلانه به افزایش قدرت عاطفی و هیجانی ما کمک می‌کند.

4. آهنگ خواندن به صورت جمعی و نزدیک شدن افراد به هم

از آنجایی که موسیقی اغلب یک فعالیت اجتماعی است، همکاری جمعی می‌تواند کمک کند افراد گرد هم آیند و  بیشتر به هم نزدیک شوند. مطالعه‌ی تقریبا هزار دانش‌آموز فنلاندی که در کلاس‌های موسیقی پیشرفته شرکت می‌کردند نشان داد که آن‌ها نسبت به کسانی که در کلاس‌های موسیقی خود شرکت نمی‌کردند در هر زمینه رضایت بیشتری از مدرسه داشتند. در توضیح این نتیجه محقق، پایوی سیسکو ارولا گفت:

نوازندگی و خوانندگی به صورت گروهی، فعالیت‌های محبوبی در کلاس های موسیقی پیشرفته هستند مطالعات دیگر ثابت کرده است که مردم کار گروهی و هماهنگ با دیگران را رضایت‌بخش و جذاب‌تر می‌دانند. این امر وابستگی افراد درون گروه را افزایش می‌دهد و حتی ممکن است مردم بیش از پیش یکدیگر را  دوست داشته باشد.

5. تأثیر موسیقی بر بیماری‌های قلبی

موسیقی می‌تواند به کاهش استرس و اضطراب هنگام درمان بیماری‌های قلبی عروقی کمک کند. با بررسی 23 مطالعه که تقریبا 1500 بیمار را پوشش می‌‍داد مشخص شد که گوش دادن به موسیقی موجب کاهش ضربان قلب، فشار خون و اضطراب در بیماران مبتلا به بیماری‌های قلبی می‌شود.

6. چرا آهنگ غمگین احساسات شما را متعادل می‌کند؟

کنترل احساس و حالات عاطفی یکی از دلایلی است که مردم عاشق موسیقی هستند. و همه‌ی طرفداران موسیقی می‌دانند که موسیقی می‌تواند تاثیری آرامش بخش و متعادل‌کننده داشته باشد. طبق یک مطالعه انجام شده توسط کاواکامی، آهنگ غمگین نیز لذت‌بخش است چون ترکیب جالبی از عواطف و احساسات مثبت و منفی است. اساسا، ما هیجانات و احساس منفی را در موسیقی درک می‌کنیم اما آن را خیلی زیاد احساس نمی‌کنیم و بسیار غمگین نمی‌شویم.

7. دیدن چهره‌های شاد

اثرات موسیقی بر مغز: دیدن چهره های شاد

یکی از اثرات موسیقی این است که باعث می‌شود احساس متفاوتی داشته باشید حتی 15 ثانیه موسیقی می‌تواند احساسات و حالاتی که در چهره‌های دیگران می‌بینید را تغییر دهد.

محقق لوگس واران تحقیقی انجام داد و نتیجه این بود که با پخش موسیقی شاد شرکت‌کنندگان احساس می‌کردند چهره‌های دیگران همچون آهنگ، شاد هستند. همین امر هنگام گوش دادن به یک موسیقی غم‌انگیز نیز صادق بود. به عبارتی دیگر، مردم با شنیدن  یک موسیقی شاد، غمگین یا انواع دیگر، چهره دیگران را همان‌گونه شاد یا غمگین تصور می‌کنند.

8. رنگ موسیقی

بعضی آهنگ‌ها رنگ خاصی را برای مردم تداعی می‌کند. آهنگ‌ها و موسیقی‌های شاد با رنگ‌های شاد ترکیب می‌شوند. در فرهنگ‌های مختلف نیز افراد نوع خاصی از موسیقی را با رنگ‌های خاص کنار هم قرار می‌دهند. برای نمونه، در مطالعه پالمر و همکاران در سال 2013 مردم هر دو کشور مکزیک و ایالات متحده، شباهت‌های زیادی در انتخاب رنگ‌های تیره‌تر با قطعه‌های  موسیقی غمگین‌تر و رنگ‌های روشن‌تر و تند با موسیقی شادتر را نشان دادند. یک مطالعه دیگر نشان داد که این ترکیب کردن موسیقی با رنگ‌های خاص به دلیل محتوای احساسی موسیقی است.

9. آیا موسیقی می‌تواند بینایی شما را بازگرداند ؟

در 60٪ افراد مبتلا به سکته مغزی، قسمت‌های بصری مغز آسیب دیده و تحت تاثیر قرار می‌گیرد. این امر به “غفلت بصری” منجر می‌شود. بیمار آگاهی و هوشیاری خود نسبت به اشیای روبروی خود را به این دلیل که مغز آسیب دیده است از دست می‌دهد. اما مطالعات نشان می‌دهد هنگامی که بیماران به موسیقی مورد علاقه خود گوش می‌دهند، مقداری از توجه و هوشیاری بصری آنها باز می‌گردد. بنابراین، موسیقی می‌تواند یک ابزار مهم برای توانبخشی بیمارانی باشد که تجربه سکته مغزی داشته‌اند.

10. واکنش ناخودآگاه و مثبت نوزادان به موسیقی

نوزادان 5 ماهه با ریتم و دست زدن و گاهی رقص به موسیقی واکنش نشان می‌دهند و این کار برای آن‌ها جذاب‌تر از سخن گفتن است. در مطالعه‌ای که توسط دو محقق به نام زنتنر و ارولا انجام شد نوزادان خود به خود با همه نوع موسیقی می‌رقصیدند و بیشتر لبخند می‌زدند. شاید اثرات موسیقی واقعا در ژن‌های ما باشد.

دیجیاتو آپارات...
ما را در سایت دیجیاتو آپارات دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : عباس قلی بزرگی بازدید : 82 تاريخ : دوشنبه 12 تير 1402 ساعت: 13:26

خبرنامه